5 najboljih pekara u Beogradu

preporuka

Pekara Naslovna, mešenje hleba

Peciva, pizze, sendviči, proje, baklave, bureci, itd. Su jedni od najomiljenijih doručaka na našim prostorima, pa i šire. Nezavisno od grada i regiona u kome živite, bitno je da ste sigurni gde kupujete svoju hranu.

U većim mestima, kao što je Beograd, izbor pekara je jako veliki. Međutim, nisu sve pekare kvalitetne pogotovo kada je reč o kvalitetu sastojaka i higijeni.

Zasigurno ste čuli priče o takozvanim “prljavim” pekarama gde su čak primećeni i određeni insekti. Naravno, većina ovih tvrdnji jesu urbane legende i nema potrebe za toliku brigu. Ipak, zaista postoje pekare koje proizvode hranu u jako lošim uslovima. Da nastavimo dalje sa pričom, čak i ako već znate za veliki broj pekara u Beogradu, razumemo da Vam može biti teško da se odlučite za apsolutno najbolje pekare u Beogradu.

I zato smo mi tu, da Vam pomognemo. Tako da, listu najboljih (i proverenih) pekara u Beogradu možete naći u nastavku teksta.

Za sladokusce ili one koji vole da se zaslade posle dobrog obroka predlažemo neke od najboljih poslastičarnica u Beogradu.

Kroasani pekara, najbolja pekara

Pekara Kališ

Počećemo sa pekarom Kališ koja ima jedan on najdužih radnih staža sa čak porodičnom tradicijom dugom 20 godina. Nude jako veliki asortiman svežih peciva koja pripremaju svaki dan što bi značilo da ovde nećete jeste ispečena smrznuta peciva. U ponudi imaju i slatka i slana peciva i poznati su po tome što u Pekaru Kališ dolaze mušterije iz celog Beograda. Njihov pekar ima iskustvo duže od 15 godina, a peciva se ne proizvode u velikim količinama, već po turama u toku celog radnog dana, kako bi uvek mogli da kupite svežu hranu.Neki od najpopularnijih prozvoda koje možete kupiti u Pekari Kališ uključuju burek ( sir, meso, jabuke, prazan, kačkavalj, šunka), puter kifle, rol viršle, pite (pečurke, meso, sir, krompir), pancerota sa piletinom, lenja pita sa višnjom ili jabukom, kroasan šunka, kobasica sa senfom, mrežica sa zdenkom (pečenica ili kulen), vanilice, pogačice,itd.

Dakle, Pekara Kališ je naš prvi izbor.

Pekara Trpković

Pekara Trpkvocić
Sledeća na listi je Pekara Trpković koja se u Beogradu nalazi na tri lokacije. Takođe je jedna od najstarijih pekara u Beogradu. Pekara Trpković u Savamaloj osnovana je 1908. godine, dok je Pekara Trpković na Dorćolu osnovana 1929. i treća pekara njihove franšize osnovana je 1939. Međutim, tokom vremena, čelnici pekare Trpković preselili su se na druge lokacije. Na njihovom sajtu možete naći slike starih i novih lokacija. Pekara Trpković predstavlja jedan od glavnih simbola našeg Beograda. Burek i razna peciva u ovoj pekari poznata su po arhaičnom ukusu i fenomenalnoj recepturi staroj više od jednog veka. Ipak, Pekara Trpković nudi puno novih recepta tako da se zasigurno može naći nešto za svakog.A sada ćemo se osvrnuti na ponudu koja uključuje naravno burek, pite, kroasane, kolače, slana i slatka peciva, mini pice, itd. Ova najpopularnija ponuda je samo deo celokupnog asortimana.

Ono što Vas sigurno posebno zanima je higijena koja je u Pekari Trpković na najvišem nivou kao i sjajna usluga zaposlenih i prelep ambijent. Moramo Vam skrenuti pažnju na česte gužve u ovoj pekari. Ipak, vreme čekanja na Vaše pecivo je kratko obzirom da u Pekari Trpković radi više nego dovoljan broj radnika. Tako da, ukoliko se nalazite u blizini neke odnjih imate  toplu preporuku za Pekaru Trpković. Ako sa druge strane živite u daljem delu grada ipak preporučujemo da ih posetite kako bi razumeli zašto je Pekara Trpković jedna od najboljih pekara u Beogradu.

Pekara Petrović

A sada se selimo u Pekaru Petrović koja u Beogradu posluje na čak pet lokacija koje uključuju Bežanijsku 39, Zmaj Jovinu 20, Avijatičarski Trg 1, Kraljice Natalije 16, i Ratka Mitrovića 2. Kada se na mapama pogledaju ove lokacije možemo zaključiti da je Pekara Petrović rasprostranjena širom grada što bi značilo da možete da ih posetite gde god da se nalazite.A sada malo o samoj pekari i o tradiciji. Pekara u Zemunu je njihova prva lokacija gde braća Vuk i i Petar predstavljaju petu generaciju u porodici Petrović koja već nekoliko decenija vodi ovu pekaru. Baš ova Pekara Petrović u Zemunu osnovana je 1921. od strane pekarskog majstora Save Petrovića. U posleratnim godina ova pekara je nacionalizovana i predstavljala državnu svojinu. Međutim, ipak je sedamdesetih godina vraćena porodici vrsnih pekarskih majstora. Sada kada znamo malo više o istoriji, vreme je da se posvetimo pekari kao pekari.

Pekara Petrović mesi i prodaje apsolutno sve vrste peciva. Bilo da želite buhtle, paštete, kroasane, kifle, ili pogačice, Pekara Petrović je tu da pomogne. Ipak, ova pekara je poznata po potencijalno najboljem hlebu u Beogradu i fantastičnom bureku (meso, sir, višnja, prazan). Kada je reč o napomenutom hlebu, pravi se po istom receptu od osnivanja i potpuno je bez aditiva.Dakle, nećete pogrešiti sa Pekarom Petrović, to je zagarantovano.

Pekara Kraljica

Pekara Kraljica
Pekara Kraljica je malo drugačija obzirom da je ujedno i pekara i poslastičarnica. Bilo da li ste za užinu, topla peciva, ili čak topli obrok, Pekara Kraljica je tu da pomogne. Takođe, imaju sjajne slavske kolače i tradiciju dužu od 40 godina.Ova pekara je osnovana 1982. i predstavlja sinonim za fantastičnu uslugu, kvalitet, i ljubav. Pekara Kraljica je poznata kao simbol Voždovca, a poznati su i po tome što im je ketering sjajan. Ako ste se zapitali gde je još sjajan ketering, ne brinite pogledajte koji je to najbolji ketering u Beogradu.

Pekara Kraljica se ponosi time što koristi sveže sastojke bez aditiva, instant soseva, i kojekakvih praškastih začina. Uz to, radnici imaju veliko iskustvo kada je reč o samom pripremanju obroka. I naravno, jos jedna njihova odlika je ljubaznost osoblja.

Pekara Aca

Pekara Aca je još jedna jako poznata pekara u Beogradu iz više razloga. Ono što ćemo prvo napomenuti jeste što su bili vodeći brend po pitanju peciva i poslastica još na prostorima stare Jugoslavije.Smeštena u blizini pozorišta Atelje 212, Pekara Aca ima jako, jako veliku ponudu bavarskih i lisnatih peciva. Bračni par zapravo vodi i radi u ovoj pekari što bi značilo da čete zaista biti posluženi sa ljubavlju. Pored peciva, ovde možete pazariti čak i kuvana jela, dok je kvalitet hrane u ovoj pekari neprikosnoven.

Pekara kiflice, najbolja pekara
Nadamo se da vaš doručak možete lakše isplanirati znajući koje su to najbolje Beogradske pekare. Što se tiče drugih obroka, ako volite restorane pogledajte koji su to najbolji restorani na Vračaru.