4 najbolja restorana na Vračaru

preporuka

4 najbolja restorana na Vračaru

Beograd, iako veliki grad, ima par naselja tj. opština koje se ističu. Kada kažem ističu, mislim da su drugačije u svakom pogledu. Jedna od tih opština, ako ne i najpopularnija opština u Beogradu jeste Vračar.

Vračar ima preko 50000 stanovnika, i tu mislimo samo na prijavljene stanovnike. Obzirom da je jedno od elitnijih naselja, uvek je puno turista.

Kada je reč o znamenostima Beograda, važno je napomenuti da se upravo ovde nalazi Hram Svetog Save.

I to nije sve. Vračar je poznat i po Kalenić pijaci, Muzeju Nikole Tesle, Trgu Republike, Baroknoj Kapiji, itd. Ukoliko odlučite da posetite Vračar, trebaće vam sigurno oko nedelju dana kako biste videle apsolutno sve znamenitosti.

hram sv Save

Međutim, pored ovih kulturnih i istorijskih “tački”, važno je napomenuti da Vračar predstavlja sedište mnogih modernih firmi, kafića, restorana, prodavnica, megamarketa, itd. Nažalost, samim tim što je Vračar elitno naselje, postoji jako veliki broj precenjenih objekata koji svoje usluge naplaćuju i više nego papreno.

Bitno je reći da i dalje postoji veliki broj objekata, pogotovo restorana, koji još uvek imaju pristojne cene i odličnu hranu. Međutim, za nekog ko ne živi na Vračaru, teško ih je naći. Naravno, i dalje postoje velike šanse da ćete naići na jedan od boljih restorana. Ali, kada je reč o najboljim restoranima, preporučujemo da se oslonite na nas.

Bez daljeg odlaganja, hajde da pređemo na listu 4 Najbolja Restorana na Vračaru.

Smokvica

restoran Smokvica

Smokvica je potpuno jedinstven restoran. Ili, da se izrazimo bolje restorani, pošto se nalaze na nekoliko lokacija. Ipak, u ovom tekstu, pričaćemo o njihovom objektu na Vračaru. Smokvica, Molerova 33, je nastala iz veoma simpatične ideje 4 prijatelja, koji su odlučili da osnuju ovaj objekat kako bi imali gde da se skupljaju.

Ta ideja prerasla je u jedan od najpopularnijih vračarskih restorana. Radno vreme tokom nedelje je od 08-00h, dok petkom i subotom Smokvica radi od 08-01h. Ono što ih čini potpuno jedinstvenim u ovom delu grada, a i šire, je to što Smokvica istovremeno predstavlja veoma ležerni objekat za opuštanje, restoran, i kafić. Leti se možete opustiti uz lagano jelo i čašu vina, a zimi ušuškati u njihovom objektu dizajniranom u Provansa stilu.

Kada je reč o samom meniju, njihova ponuda hrane je jako jedinstvena, i budite sigurni da vredi svaki dinar. Naravno, moramo napomenuti da su cene malo “jače” nego u uobičajenom restoranu, ali ipak preporučujemo da im date šansu, ili dve.

Marenda

restoran Marenda

Nastavljamo, ali u drugačijem stilu. Vreme je da porazgovaramo o Marendi, odnosno restoranu stacioniranom u Skerlićevoj 30. Ovaj restoran ušuškan je u samom centru grada, i nudi pogled na Hram Svetog Save.

Marenda ima jako raznovrstan meni i bićete u prilici da birate između mnoštva gastronomskih specijaliteta. Svojim enterijerom se potpuno izdvaja od ostalih restorana. Ono što je zanimljivo kod Marende jeste to da se u centru samog lokala nalazi veliki sto sa kapacitetom koji prima 10 ljudi. Naravno, postoji veliki broj malih stolova za koje možete sesti. Marenda je otvorena od 8h do 24h. Ukoliko niste sigurni šta da probate, preporučujemo Big Boss burger, Carnitas Burger, Margret de Canard, Jean Martin DImanche, i apsolutno sve slatkiše.

Međutim, Marenda organizuje i muzičke večeri vikendom, pa ako ste u potrazi za restoranom na Vračaru, koji organizuje i DJ večeri, preporučujemo Marandu.

A za kraj, jedna zanimljivost. Naime, Marenda je dobila ime po slatkom jelu istog naziva, koje su konzumirali vojnici.

Restoran Babalu

restoran Babalu

Babalu je smešten u neposrednoj blizine Slavije, i predstavlja mesto apsolutnog gurmanskog užitka. Doručak se služi do 12 i 30h, s tim da je meni poprilično privlačan klasičnom gurmanu i uključuje Klub Sendvič, Razne Omlete, Granola, Francuske Prženice, Wrap sa Piletinom, itd. Dakle, kao što možete videti, dorucak menu je dovoljno raznovrsan da možete birati, i dovoljno jednostavan da možete razumeti šta naručujete.

Ono što obavezno preporučujemo su razni potaži, a pogotovo paradajz potaž. Predjela su takođe raznovrsna i njihova ponuda sastoji se iz raznih sireva, mesnih zakuski, i mikseva jednih i drugih.

A sada, da pređemo na glavnu stvar, odnosno glavni meni.

Babalu sprema vrhunsku piletinu raznih ukusa, i sa veoma ukusnim sosevima kao što su sweet-chilli, šunka sosevi, piletina sa pečurkama. Uz piletinu, možete naručiti svinjetinu, govedinu, pa čak i morske plodove.

I ono što verovatno zanima ljude koji distinktivno vode računa o svojoj ishrani jeste fit meni koji se sastoji iz pasti, raznih mesnih i nemesnih salata.

U suštini, Babalu nudi savršen odnos cene i kvaliteta, tako da svaka preporuka za njih.

Bistro Tri

restoran Bistro Tri

BIstro Tri je restoran autorske kuhinje, što bi značilo da su potpuno jedinstveni. Ono što je najbitnije kod ovog restorana jeste zaista božanstvena hrana. Prvo ćemo govoriti o samoj hrani, i šta preporučujemo da probate. Dakle, potaži su jako ukusni, i jeftini. Cena potaža je skoro 300 dinara, što je i više nego isplativo za ovako kvalitetno jelo. Kada govorimo o zakuskama, ne možemo da izdvojimo omiljene trougliće, tako da naručite po vašoj želji-garantujemo da su sve opcije ukusne.

Sada, kada smo završili sa pričom o zakuskama, hajde da pređemo na malo zanimljivija jela.

Kao što smo već napomenuli, Bistro Tri je poznat po autorkoj kuhinji koja uključuje, kada govorimo o specijalitetima, pečenu cveklu, pečenu punjenu papriku, srpski terin, karpaćo pečurke, karpaćo jagode, dimljeni losos, i rolnice. Iako vam možda neka od ovih jela zvuče egzotično, topla preporuka je da probate bar par.

Ako ste fan testenine, Bistro Tri u ponudi ima ručno mešane raviole, ručno mešane lazanjete, i ručno mešanje njoke.

Međutim, ono što vas verovatno zanima jeste glavna stvar, iliti glavna jela a to su (neka od najpopularnijih) marinirani pileći batak, marinirani pileći file, artizan kobasice, i špikovan svinjski vrat.

I na kraju imamo poslastice. Bistro Tri u ponudi od slatkiša ima dezert tri, čokoladni tart, i niko kao ja. A, ako se pitate šta je niko kao ja, ne znamo ni mi, pa ćete morati da pitate konobara. Uživajte.