7 najboljih pivnica u Beogradu

preporuka

pivski bar

Jedno od najstarijih pića na svetu, a treće najpopularnije je pivo. Vuče korene još iz starog Egipta gde su pronađeni dokazi da se konzumiralo još pre 13000 godina. Danas, posle vode i čaja, je najrasprostranjenije i najviše konzumirano piće na svetu, a iako je postupak dobijanja prilično jednostavan, kroz istoriju smo dobili mnogo varijacija na temu.

U Srbiji se na godišnjem nivou popije oko 55 litre piva po glavi stanovnika. Češka je na prvom mestu sa 140 litara, a Austrija na drugom sa 108 litara.

Po nekim podacima, Nemačka je u proizvodnji prva na svetu, a sve ovo daje nam „opravdanje“ za veliki broj pivnica u našem glavnom gradu.

U današnjem blogu ćemo pogledati najbolje pivnice koje postoje u Beogradu i saznati nešto o njima.

Pivnica Friends

Požeška 41 je dom pivnice Friends, najomiljenijeg mesta okupljanja pivopija na Banovom brdu. U ovu pivnicu dolaze oni koji se zateknu tu poslom, a i drugim prigodama. Ono što ćete ovde naći, pored piva naravno, je domaći čips koji se služi uz točeno pivo, a koji Pivnica sama pravi.

Takođe, uz pivo možete naručiti doručak ili neki lagani obrok, a ukoliko niste ljubitelj ovog napitka, tu su ostali alkoholni i bezalkoholni napici i kafe. Vode se razne polemike šta se najbolje uklapa uz pivo. U  Friends-u možete svoju glad utoliti raznim burgerima i kobasicama, sendvičima i naravno sve to zaliti savršeno ohlađenim pivom.

sipanje piva

Srpska Kuća Piva

Ovaj porodični lokal je u početku služio samo domaća piva, kako industrijska tako i zanatska. Ubrzo su se odlučili da pređu samo na zanatska piva, tako da u ovom lokalu možete doći da probate isključivo domaća kraft piva. Otuda i naziv za lokal – Srpska kuća piva. Treća generacija vlasnika ovog lokala sa ponosom Vam u ponudu uključuje točena zanatska, flaširana zanatska i točena piva za poneti u flašama od po litar. Moguće je i naručiti dostavu na željenu adresu vašeg omiljenog točenog kraft piva.

U svakom trenutku, u ponudi Vam je 20 vrsta točenih zanatskih piva, mada sa obzirom da ova kuća ceni kvalitet, količine su ograničene, a često i promenljive. Ono što možete očekivati sa sigurnošću je da ćete u Antifašističke borbe 33 naići na pristupačne cene i jedinstveno zanatsko pivo Mala Barka, koje sami proizvode od isključivo domaćih sirovina. Naravno, u ponudi je i hrana.

Docker

Sjajna ponuda piva uz jednostavan izbor jela na meniju čini Docker jednim od najboljih mesta gde možete sesti i jesti. I popiti piva, mnogo piva.

Tridest šest točilica za pivo će Vas sasvim fino ugostiti u luci Beograd i ponuditi Vam 27 vrsti piva u malom i velikom obliku za savršeni užitak. Sjajan ambijent i odlično ukrašena bašta su možda baš ono što Vam prija i godi kako biste letnje dane proveli uz fantastičnu vrstu osveženja.

Lučki radnici su u Irskoj pre mnogo godina smislili brz i jednostavan doručak. Razbili bi jaje u pivo i popili to naiskap. Docker jeste smešten u luci, ali Vas sigurno ovo neće dočekati ovde jer oni nude sjajne burgere koje možete zaliti Vašim odabranim pivom.

točenje piva u toku

Pivo i Kobaja

Ako želite da lokal u kome ispijate omiljeno pivo ima jedinstvenu priču i sjajne kobasice, onda ste više nego dobrodošli u lokale Pivo i kobaja. Nekada se jedan lokal nalazio tik uz Karađorđev park u Braničevskoj broj 1, ali zbog velike popularnosti, a manjka mesta, sada možete naći ovaj sjajan objekat u Ruzveltovoj 36 i u Bulevaru umetnosti broj 4 u Novom Merkatoru pod imenom Pivo i Kobaja Garge.

Ono što izdvaja i odlikuje sva tri lokala je sjajan ambijent i ukrasi po zidovima koji će Vam definitivno privući pažnju i probuditi znatiželju u Vama. Jednostavno pogledajte celokupan ambijent i garantovano je da ćete se iznova vraćati. Što se tiče piva konkretno, u njihova dva lokala ćete naći preko 70 flaširanih vrsta piva i 12 točenih uz popularne žirafe od 2.5, 6 i 9 litara.

Kolonija Gastro Pub

Iako Vas sam naziv lokala može zavarati, ne dozvolite da Vam se to desi, jer je ovo pre svega pivnica začeta sa idejom par prijatelja 2015. koji su na prvom mestu ljubitelji piva. Tamo gde je ideja nastala, tu je i realizovana na Starom Košutnjaku u ulici Reljkovićeva 1b.

Ovaj pub se izdvaja od drugih u tome što ćete ovde pojesti ćevape koji stižu direktno iz Novog Pazara. Ta kombinacije junećeg i ovčijeg mesa je vrlo brzo postala omiljeno jelo uz lager, mutna, nefiltrirana i ejl piva. Pored ove jednistvene ponude, možete probati i rebarca u barbecue sosu, a mnogi će Vas pogledati ispod oka ako im kažete da niste probali sjajna pikantna krilca. Ugodan ambijent i prijatna atmosfera uz ljubazno osoblje će Vam omogućiti da Vaše točeno pivo uz neko od jela prođe kao savršeno opuštanje posle napornog dana.

Crni Petao

Belgija, Nemačka, Crna Gora, Španija, Velika Britanija, Holandija, Češka i Srbija su zemlje koje možete ukusom piva obići u ovom lokalu, jer ovde možete popiti 60 najrazličitijih vrsta iz navedenih zemalja.

Ako vam ovo nije dovoljan razlog da se udobno smestite unutar lokala u Ustaničkoj 170V/L9, treba još da znate da uz pivo možete poslušati live svirku u večernjim časovima, a vredni i vrsni kuvari će Vam pripremiti neko od jela koje se savršeno uklapa uz pivo. Naravno i drugo osoblje, pre svega konobari, koji će vam svojom ljubaznošću pomoći u odabiru piva i hrane, čine ovaj 400-kvadratni lokal sjajnim mestom za opuštanje i uživanje.

The Black Turtle

Poslednje na ovom spisku, ali i možda najpoznatije mesto. Odakle početi priču o ovoj pivnici punoj istorije, zanimljivih priča, i kvaliteta. Ako ste pročitali sve i stigli do ovog dela, onda će Vam ovo biti prava poslastica. Hajde prvo da vidimo šta je Black Turtle imao u ponudi svih ovih godina. Dakle, priča počinje 2000. pod imenom Black Turtle Pub, da bi 2004. ova pivnica dobila sestru Black Turtle Pub II, a onda još jedno „novorođenče“ 2008. pod nazivom Black Turtle Pub III. Nažalost, jedinica je prestala sa radom 2011., dok je trojka prestala 2019. Ne brinite dvojka je još uvek tu, a mi nismo ni do pola stigli sa pričom. Pivara nadomak Šida nastaje 2010. i lansira ceo ovaj brend u nove dimenzije, tako da potpomognuti pivom koji sami prave, došli su u mogućnost da neke druge objekte snabdevaju svojim proizvodima.

Od 2011. do danas, negde kraće, ste mogli i možete da uživate u pivima ovog brenda u sledećim objektima: Prešernova klet (201. – 2017), Zlatna Moruna (2011-2017), Bistro Klemanso (2011 – ) i Kafana Zora (2011 – ). Tri lokala koja su njihova su Black Turtle Pub II, Baš.ta i Bistro Klemanso.

E, sad ono glavno, pivo! Od 2010. ovde ćete naći autentične proizvode koje oni sami prave, a mi Vam skrećemo pažnju da od samog početka rada u njihovim lokalima možete probati voćna piva. Pivo borovnica i pivo jagoda su njihovi najčuveniji proizvodi koje svako sa podignutom obrvom i čuđenjem čuje da postoji. Pored ova dve vrste nude još 8 vrsta svojih piva.

5 vrste piva

Mi smo se umorili pričom tako da ćemo otići u jednu od ovih sedam pivnica da popijemo koje ’ladno, a to toplo preporučujemo i Vama.

Za kraj, da vam dodamo još jednu opciju. Pivnica vredna pomena, koja nije ušla na ovaj spisak je i Samo Pivo. Uživajte u hladnom pivu i toplom jelu, prijatno!